Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Vidbir Gazu (Sep)
Оператори ГРМ за жовтень заборгували ОГТСУ за газ майже 2 млрд грн

У жовтні 2021 року оператори газорозподільних мереж (обл-, міськгази) не оплатили відбір природного газу для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ) із магістральних газогонів на 1,99 млрд грн.

READ IN ENGLISH

Станом 23 листопада, сумарний борг облгазів перед Оператором ГТС України (ОГТСУ) складає 12,5 млрд грн, з яких майже 7,4 млрд грн — заборгованість облгазів групи РГК.

У жовтні найбільший приріст відбувся з боку Донецькоблгазу (корпоративними правами якого управляє НАК «Нафтогаз України»), який відібрав газу на 544,6 млн грн, Одесагаз – 394,5 млн грн, Черкасигаз — на 301,5 млн грн, а також Луганськгазу — на 110,1 млн грн.

Нагадаємо, протягом 2020-2021 років ОГТСУ подав близько 50 позовних заяв для стягнення заборгованості за врегулювання щодобових негативних небалансів на загальну суму понад 9 млрд грн.

Окрім того, ОГТСУ підтримує термінове впровадження механізму розподільчих рахунків для облгазів, який дозволить автоматично перераховувати кошти для сплати за газ Оператору ГТС, за наявності значної заборгованості операторів ГРМ, у встановлених нормативах обсягах. Нажаль, за наявною інформацією, тільки 16 з 44 облгазів відкрили зазначені розподільчі рахунки, що є грубим порушенням відповідного закону та постанови КМУ. Вважаємо за необхідне звернути на цей факт увагу НКРЕКП та правоохоронних органів.