Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Конференція Flame. Ольга Бєлькова
Потужностей української ГТС достатньо, аби вже завтра Європа зітхнула з полегшенням – Ольга Бєлькова

Безпрецедентна газова криза в Європі є наслідком залежності від одного джерела постачання. І нові маршрути доставки газу – газопроводи «Газпрому» – цю проблему не вирішують, а лише загострюють.  

READ IN ENGLISH

Про це в середу, 3 листопада, на 27-й Європейській газовій конференції Flame-2021 заявила директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова 

На думку спікерки, будівництво проєктів «Турецький потік», «Північний потік-1», «Північний потік-2» не можна вважати диверсифікацією транзитних шляхів, оскільки вони лише посилюють монопольну позицію «Газпрому» та блокують альтернативні маршрути постачання газу до країн ЄС, зокрема транзит українською ГТС.  

Як зазначила Бєлькова, зі свого боку Україна доводить свій статус надійного партнера у кризовій ситуації і запропонувала Європі потужності української ГТС.  

«Оператор ГТС України має усі технічні можливості транспортувати більше газу до ЄС. Сьогодні ми готові надати потужності української ГТС, яких вистачить, аби вже завтра Європа зітхнула з полегшенням. Втім, український транзит не можна сприймати як належне і сподіватися, що він залишатиметься таким у випадку ігнорування проблеми», – сказала Ольга Бєлькова.  

Стабілізувати ситуацію на газовому ринку Європи, як переконана директорка ОГТСУ, можна за умов: 

  1. Нарощення власного видобутку газу та розробки нових газових родовищ в країнах Європи, включно з Україною.  
  2. Транспортування більших обсягів скрапленого природного газу до Європи за конкурентними цінами.  
  3. Відкриття нових можливостей для доставки газу з Центральної Азії.  

Наостанок Ольга Бєлькова закликала європейських колег співпрацювати, аби зберегти український газовий коридор, який є надійним, безпечним і потужним.