Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
GTSO results 6m 2020-1
Результати роботи Оператора ГТС України за І півріччя 2020 року

ТОВ «Оператор ГТС України» інформує про результати своєї діяльності за перше півріччя як самостійної компанії та незалежного оператора ГТС з 1 січня 2020 року.

24 липня 2020 року, м. Київ – В І півріччі 2020 року ОГТСУ в повному обсязі виконав всі добові заявки на транзит/імпорт та забезпечив безперебійність транспортування газу до європейських та українських споживачів. ​За результатами 6 місяців компанія стала одним з найбільших платників податків в Україні.

Оператор ГТС системно працює над лібералізацією українського ринку газу та його інтеграцією в європейський, а також над впровадженням нових послуг і можливостей для його учасників. Зокрема, в І півріччі 2020 року вперше запущено можливість віртуального реверсу на польському, словацькому і угорському маршрутах, для зручності трейдерів створено єдині віртуальні точки з Польщею та Угорщиною, реалізовано прозорий механізм розподілу потужностей на 2021 рік через аукціони на сертифікованих платформах. А попит на нову послугу shorthaul зростає з кожним місяцем, в тому числі завдяки цьому інструменту обсяги закачування газу до українських ПСГ досягли рекордних значень. Також ОГТСУ застосував новий прогресивний підхід при закупівлях газу та отримав оптимальну ринкову ціну, що корелює з котируваннями на європейських газових хабах.   

«Новий незалежний Оператор ГТС – відбувся. Ми забезпечуємо безперебійне постачання газу споживачам України та у повному обсязі виконуємо транзит газу до країн ЄС та Молдови. У нас працює висококваліфікований 11-ти тисячний колектив, який своєю щоденною сумлінною працею гарантує безпечну експлуатацію ГТС. Оператор ГТС стає потужною державною компанією, яка ефективно використовує українську ГТС та сплачує значні кошти державі у вигляді податків та акціонеру – у вигляді дивідендів. Тільки за перше півріччя цього року буде сплачено 6,5 млрд грн податків. Ми з упевненістю дивимося в майбутнє і готові до нових викликів», прокоментував результати І півріччя під час онлайн-дискусії гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

 

ОБСЯГИ ТРАНСПОРТУВАННЯ

Транзит. За 6 місяців 2020 року Оператор ГТС України протранзитував 24,9 млрд куб. м газу відповідно до нової транзитної угоди. Це на 45% менше, ніж у першому півріччі минулого року (45,1 млрд куб. м).

Газпром повністю розраховувався за весь обсяг заброньованих потужностей, з яких за підсумками півріччя використав лише 77% (детальніше).

Вперше в історії української ГТС транзит газу організовано не тільки для Газпрому, а також на замовлення інших міжнародних компаній – між країнами ЄС через Україну. В І півріччі 2020 року були здійснені тестові транзитні операції по маршрутах Словаччина-Угорщина, Словаччина-Польща та Угорщина-Словаччина, а також з «митного складу» до Словаччини, Польщі та Угорщини.

Імпорт. За перше півріччя 2020 року загальні надходження природного газу з країн ЄС в Україну склали 7,0 млрд куб. м, що на 24% (на 1,4 млрд куб. м) більше, ніж за аналогічний період минулого року. Зазначені обсяги імпорту включають віртуальний реверс (backhaul) в розмірі 1,7 млрд куб. м, який також вперше став доступний з початком цього року: з Угорщини – 1,2 млрд куб. м і з Польщі – 0,5 млрд куб. м (детальніше).

Всього за 6 місяців  3,7 млрд куб. м імпортованих обсягів були направлені в підземні газосховища для зберігання на «митному складі», з яких 49%, або 1,8 млрд куб. м, надійшли в режимі shorthaul. За цей період частка імпорту в режимі shorthaul склала 26% від всього обсягу ввезеного газу до України.

ПСГ. За січень-червень 2020 року було направлено 6,0 млрд куб. м газу Оператору ПСГ для закачування в підземні газосховища, що на 22% більше, ніж торік, і є абсолютним рекордним значенням для цього періоду.

Видобування. Надходження природного газу в ГТС від газовидобувних підприємств України склало 9,8 млрд куб. м, що на 7% менше за аналогічний період попереднього року.

Споживання. З початку року українським споживачам всіх категорій протранспортовано 15,4 млрд куб. м газу, що на 5% більше аналогічного показника в 2019 році. У зв’язку зі значним скороченням транзиту загальне використання газу для виробничо-технологічних витрат (ВТВ) зменшилося на 53% і складає 0,9 млрд куб. м.

 

ДОХОДИ ТА ВИТРАТИ

ТОВ «Оператор ГТС України» отримує регуляторний дохід виключно за рахунок фіксованих тарифів на свої послуги, розмір яких встановила НКРЕКП. Витрати компанії чітко визначені фінансовим планом на 2020 рік, який на початку року був затверджений Наглядовою радою акціонера (АТ «Магістральні газопроводи України»).

За оперативною інформацією фінансового департаменту, за перші 6 місяців ОГТСУ отримав 29,4 млрд грн доходів, з яких 73% – за надання послуг з транзиту газу з РФ до країн ЄС та Молдови, а інші 27%  – за послуги транспортування в Україні, за послуги з добового балансування та інше. Загальна сума витрат за цей період склала 10,1 млрд грн. Варто зауважити, що більше половини витрат були використані на придбання природного газу для виробничих потреб та послуг балансування. Решта – на технічне обслуговування та поточні ремонти об’єктів ГТС, паливо-мастильні матеріали та реагенти, податки та інші виробничі витрати.

 

ПОДАТКИ

За січень-червень 2020 року ТОВ «Оператор ГТС України» вже сплатив до бюджетів всіх рівнів податків та зборів у сукупному обсязі 5 млрд 151 млн грн. З врахуванням 1,4 млрд грн податку на прибуток за 2 квартал 2020 року, який буде сплачено в серпні, відрахування ОГТСУ за звітний період І півріччя становитимуть 6 млрд 551 млн грн.

Очікується, що за підсумками поточного року ОГСТУ відрахує близько 12-14 млрд грн до державного та місцевих бюджетів, і таким чином ввійде в десятку найбільших платників податків в Україні.

 

ЗАКУПІВЛІ

За рахунок закупівель через Prozorro в І півріччі 2020 року ОГТСУ вдалося досягнути економії в 3,8 млрд грн.

За період січня-червня 2020 року Оператор ГТС України провів 655 тендерів із сумарною очікуваною вартістю 27,4 млрд грн (без ПДВ). Із них 60%, або за 391 аукціоном, вже укладені договори.

Найбільшими категоріями серед оголошених закупівель в І півріччі були: 1) природний газ;  2) елекроенергія; 3) ремонти і технічне обслуговування газоперекачувальних агрегатів; 4) ремонт магістральних газопроводів; 5) модернізація компресорних станцій; 6) реконструкція магістральних газопроводів. Слід зазначити, що саме аукціони з найвищою очікуваною вартістю – природний газ та електроенергія – вирізнялися особливо високою конкуренцією. В них взяли участь по 4-7 компаній, що дозволило отримати оптимальну ринкову ціну.

Закупівлі природного газу склали 53% від усіх витрат ОГТСУ в І півріччі 2020 року. Всього було проведено 35 процедур з сумарною очікуваною вартістю 18,4 млрд грн. Завдяки високій конкуренції на торгах – по 4-7 учасників – вдалося отримати 19% економії. В результаті за цією категорією укладено договорів на 15,0 млрд грн.

 

БАЛАНСУВАННЯ

За підсумками січня-червня загальна заборгованість перед Оператором ГТС України за негативні небаланси складає 1 млрд 031 млн грн. Станом на сьогодні 99%, або 1 млрд 028 млн грн, заборгованості сформовано 33 облгазами, а іншими 4-ма замовниками послуг транспортування газу – всього 2,6 млн грн.

Оператор ГТС повністю виконує свої зобов’язання перед учасниками ринку та вчасно сплатив їм 100% (2,5 млрд грн) коштів за позитивні небаланси за період січня-червня 2020 року. Тоді як рівень розрахунків облгазів перед ОГТСУ за негативні небаланси складає лише 14%.

За оцінкою Оператора ГТС, якщо проблема несплати приватними облгазами за відібраний газ не буде оперативно вирішена, то до кінця року обсяг сумнівної заборгованості може зрости до 5 млрд грн. Це означає, що на зазначену суму будуть зменшені дивіденди Оператора, які планувалися до сплати акціонеру, фінальним беніфіціаром якого є народ України.

 

ДОВКІЛЛЯ та ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ

Одна з ключових стратегічних ініціатив ОГТСУ – зменшення негативного впливу на довкілля. В компанії затверджено Екологічну політику та Енергетичну політику, якими передбачено обов’язкове проведення оцінки впливу на довкілля при реалізації усіх проєктів реконструкції та будівництва КС.

За підсумками І півріччя ОГТСУ суттєво зменшив викиди забруднюючих речовин, в тому числі через значне зменшення обсягів транзиту: СО2 – на 62%, метану – на 22%, сполук азоту – на 56%, використання води – на 28%.

Компанія також провела більше тисячі природоохоронних заходів – еколого-технічне обстеження газоперекачувальних агрегатів, лабораторний контроль якості поверхневих стічних вод, організація системи роздільного збирання і здачі вторинної сировини.

З метою зменшення викидів природного газу ОГТСУ використовує нові технології виявлення та усунення джерел викидів газу (мобільні лабораторії) та розглядає можливість переходу у майбутньому до транспортування відновлювальних газів (водень і синтетичний метан).

 

ВИКЛИКИ

Попри успішні результати за перші півроку, перед Оператором ГТС України залишаються невирішеними виклики та проблеми, які безпосередньо вплинуть на життєздатність та майбутнє як компанії, так і ГТС України.

Серед них – історична проблема небалансів (оператори ГРМ за 6 місяців заборгували 1,0 млрд грн), ризик добудови обхідних потоків – «Північного потоку – 2» та продовження «Турецького потоку» до Угорщини через Болгарію і Сербію, ризик недовершення анбандлінгу та втрати європейської сертифікації оператора ГТС, що може спровокувати припинення вигідного для України транзитного контракту. Крім того, ми активно готуємося до відкриття ринку газу для населення та відміни ПСО.

На наступне півріччя пріоритетними завданнями для вирішення з операторами ГТС сусідніх країн є: перехід на єдину віртуальну точку з’єднання на словацько-українському кордоні; запровадження прозорої процедури для транспортування газу через Молдову, що дасть можливість повноцінно використовувати трансбалканський газогін в обох напрямках; розширення дії міжоператорської угоди на всі точки з’єднання з Румунією, що відкриє доступ до румунського ринку.

«Українська ГТС не існує сама по собі – це повноцінна частина європейської газотранспортної мережі. І ми дуже залежимо від того, скільки буде побудовано навколо нас обхідних потоків. Тому ми також ведемо цілеспрямовано роботу по проєктах «Північного потоку – 2» та «Турецького потоку», які попри різну потужність є однаково загрозливими для України, її економічних інтересів та національної безпеки», – зауважила Ольга Бєлькова, директор з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ОГТСУ.

 

Презентація Результати роботи Оператора ГТС України за І півріччя 2020

 

Повний запис трансляції онлайн-дискусії «Чи відбувся незалежний Оператор ГТС? Звіт за перші пів року після анбандлінгу»

 

Учасники заходу:

  • Сергій Макогон, генеральний директор;
  • Юрій Зябченко, головний інженер;
  • Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації;
  • Ольга Бєлькова, директор з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями.

Модератор: Ігор Кравчишин

[00:00:15 – 00:03:17] Слайд 1. Вступний слайд
[00:03:18 – 00:06:10] Слайд 2. Основні факти про ОГТСУ
[00:06:10 – 00:06:54] Слайд 4. Обсяги транспортування
[00:06:54 – 00:09:36] Слайд 5. Обсяги транзиту
[00:09:36 – 00:11:22] Слайд 6. Обсяги імпорту
[00:11:23 – 00:15:30] Слайд 7. Ключові досягнення
[00:15:30 – 00:18:01] Слайд 9. Фінансові результати
[00:18:01 – 00:19:04] Слайд 10. Сплачені податки
[00:19:04 – 00:20:42] Слайд 11. Закупівлі: огляд
[00:20:43 – 00:21:47] Слайд 12. Закупівлі: природний газ
[00:21:48 – 00:23:37] Слайд 13. Комерційне балансування: огляд
[00:23:38 – 00:27:05] Слайд 14. Комерційне балансування: боржники
[00:28:00 – 00:35:33] Слайд 16. ГТС: Ключові проєкти з реконструкції компресорних станцій
[00:36:00 – 00:38:46] Слайд 17. Охорона довкілля і енергоефективність
[00:38:47 – 00:42:15] Слайд 18. Декарбонізація та сталий розвиток
[00:43:18 – 00:49:27] Слайд 20. Виклики та завдання
[00:49:38 – 00:51:46] Підсумок від Сергія Макогона: Оператор ГТСУ відбувся

 

Блок запитань та відповідей

 [00:52:15 – 00:56:09] Ігор Яшкін, глядач трансляції у Facebook: Раніше ви повідомляли, що компанія буде оптимізувати ГТС з урахуванням очікуваного скорочення фактичного транзиту через п’ять років. Якщо не помиляюся, мова йшла про розрахунки можливого скорочення транзиту з РФ до 40 млрд куб. м газу в рік. Чи вже є відповідний проєкт оптимізації, можливо вже розпочалася консервація/демонтаж об’єктів ГТС (трубопроводи, ГРП, ГРС і т.д.)? Де саме планується їх демонтувати?

[00:56:09 – 00:59:14] Альона Голубєва (Манжело), журналіст 112.ua: Ви зазначили про скорочення обсягів транзиту через зведення «Турецького потоку». Наразі дуже суперечливою є інформація про «Північний потік»: з одного боку – США готує новий пакет санкцій, а з іншого боку – Німеччина висловилася, начебто, в підтримку цього проєкту. Як ви оцінюєте шанси цього проєкту бути введеним до кінця року і як, власне, це позначиться на обсягах транзиту?

[00:59:14 – 01:03:03] Альона Голубєва (Манжело), журналіст 112.ua: Які виклики наразі стоять перед Оператором ГТС через відміну ПСО і запуск ринку газу для населення, який готується з 1 серпня? І чи врегулювали ви ситуацію з Київгазом?

[01:03:03 – 01:06:50] Альона Голубєва (Манжело), журналіст 112.ua: Можете розповісти більш детально про співробітництво, яке готується між ОГТСУ і Укренерго? Зокрема, яким чином ГТС може бути залучена до регулювання частоти ОЕС? Також повідомлялося, що ОГТСУ прораховує бізнес-кейс щодо можливості альтернативного застосування своїх газоперекачувальних агрегатів, які будуть вивільнені від товаротранспортної роботи і потраплять під програму оптимізації? Вірно я розумію, що вони будуть використовуватися як газопоршневі станції за аналогією, як маневри балансуючої потужності, яких наразі не вистачає системі? Чи не закінчиться це співробітництво об’єднанням ОГТСУ і Укренерго, адже такий варіант вже розглядався?

[01:07:16 – 00:11:09] Геннадій Кобаль, директор ExPro Gas&Oil: Минулого тижня відбулася дуже значна подія, але їй мало уваги поки що приділено. На засіданні Кабінету Міністрів піднялося питання виділення коштів для АТ «Магістральні газопроводи України» для викупу 100% статутного капіталу ОГТСУ. Сума не маленька – 3 млрд 850 млн. Питання в зв’язку з цим: чи вплине це на роботу Оператора, які структурні зміни можна очікувати, чи можна це вважати якоюсь формальністю чи, можливо, дійсно щось серйозне відбувається?… Друге питання: фінансуватися це буде зі спеціального фонду держбюджету – чи є на це кошти і куди підуть ці кошти?

[01:11:09 – 01:18:06] Геннадій Кобаль, директор ExPro Gas&Oil: Питання створення віртуальної точки на словацькому кордоні… Які можливі варіанти вирішення цього питання… Якщо створиться віртуальна точка, то словацький Оператор у зв’язку з цим буде недоотримувати якісь певні свої доходи, тому йому це не дуже, з точки зору фінансів, вигідно. Натомість, звичайно, всім учасникам ринку це вигідно. Тобто щоб не ганяти газ, а створити віртуальну точку, – і це буде дешевше для всіх, і всі учасники ринку будуть економити кошти. Які можливі варіанти, що ми можемо запропонувати словацькому Оператору, крім, скажімо так, якихось юридичних наслідків? Як ми можемо заохотити словаків, щоб вони все-таки прийняли і пішли нам на зустріч у створенні віртуальної точки?

[01:18:06 – 01:20:35] Алла Єрьоменко, спеціальний кореспондент «Енергобізнес»: Прохання уточнити, в чому саме ризик недоанбандлінгу і втрати ліцензії?

[01:20:35 – 01:24:02] Алла Єрьоменко, спеціальний кореспондент «Енергобізнес»: Німеччина висловлює велику зацікавленість щодо водню і його поставки через ГТС України. За яких умов це можливо?

[01:24:02 – 01:26:05] Вікторія Довгаль, аналітик Argus Media: Які плани щодо використання Трансбалканського газопроводу?

[01:26:05 – 01:28:26] Вікторія Довгаль, аналітик Argus Media: Чи виникне в майбутньому необхідність збільшення пропускної можливості на кордоні Україна–Польща у зв’язку по збільшенням потужності по Гданському LNG-терміналу?

[01:28:26 – 01:29:27] Вікторія Довгаль, аналітик Argus Media: Коли буде доступна міжоператорська угода з Румунією [оновлена – ред.]? Чи буде доступний шортхол (shorthaul) для цього напрямку?

[01:29:27 – 01:30:49] Михайло Свищо, аналітик ExPro Gas&Oil: Яку роль у розвитку торгівлі газом на кордоні з ЄС відіграє ціноутворення на українському ринку за принципом «європейський хаб + доставка»? Чи сприяє таке ціноутворення розвитку торгівлі з ЄС?

[01:30:49 – 01:31:58] Артур Зубрицький, головний економіст відділу аналізу зовнішнього сектору Національного банку України: Чи планується запуск інтерактивної платформи щоденної інформації щодо віртуального реверсу та надходжень природного газу як в режимі шортхолу (shorthaul), так і до митного складу?

[01:31:58 – 01:43:54] Валерій Загородній, член Технічної ради Асоціації виробників та постачальників газового обладнання: Які ви бачите шляхи і інструменти  вирішення проблеми відбирання облгазами газу на виробничо-технологічні витрати? Який відсоток наразі встановлений чи обговорюється на виробничо-технологічні витрати для Оператора ГТС і для облгазів?

[01:43:54 – 01:45:19] Микола Романюк, кореспондент OilPoint: Щодо боргів Кіровоградгазу перед ОГТСУ – чи є зрушення в переговорах з Нафтогазом щодо погашення боргів? І чи можуть, на вашу думку, структури Нафтогазу ставати постачальником останньої надії, коли їхні інші структури мають борги на газовому ринку?

[01:45:19 – 01:46:07] Ольга Туча, начальник відділу аналізу зовнішньоекономічного сектору Національного банку України: Яким чином розподіляють тарифи на обслуговування ГТС між внутрішніми і зовнішніми споживачами?

[01:46:07 – 01:48:32] Ольга Туча, начальник відділу аналізу зовнішньоекономічного сектору Національного банку України: Чи існує в Оператора ГТС проєкт бізенс-моделі розвитку системи після закінчення контракту з Газпромом у випадку повного припинення транзиту з Росії? Якщо є, то які основні моменти, на які Оператор буде робити наголос?

[01:48:32 – 01:49:37] Василь Запухляк, доцент кафедри Газонафтопроводів та газонафтосховищ Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу: Скажіть, будь ласка, чи долучаєте Ви або чи збираєтесь долучати до вирішення проблем наводнювання металу в процесі підмішування водню до природнього газу чи до вирішення інших задач науковців Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу?

[01:49:37 – 01:51:07] Альона Голубєва (Манжело), журналіст 112.ua: Ви зазначили про імпортний паритет. Наразі цікаво почути вашу думку, яких цін на газ ви очікуєте на передодні опалювального сезону восени – і на зовнішніх ринках, і в Україні? І чим це буде зумовлене?

[01:51:07 – 01:52:22] Альона Голубєва (Манжело), журналіст 112.ua: Щодо ситуації по Київгазу – повідомлялося, що навіть місто може через цю ситуацію залишитися взагалі без газу. Чи врегульована вона, яким чином?

[01:52:22 – 01:52:47] Альона Голубєва (Манжело), журналіст 112.ua: Власне, ринок і можливість переходу до інших операторів – може бути порятунком для киян в цій ситуації?

[01:52:47 – 01:53:37] Альона Голубєва (Манжело), журналіст 112.ua: Чи можете ви сказати, як виростуть ціни на бронювання завдяки аукціонам? Чи ви таке спостерігали? І чи досі ніхто не імпортує газ з Росії в Україну?

[01:53:37 – 01:54:41] Walter Boyarskiy, глядач трансляції у Facebook: Як Ви оцінюєте передачу/викуп частини виробничих потужностей ВРТП «Укргазенергосервіс» до ТОВ ОГТСУ? Теоретично, чи привело б це до покращення результатів роботи Оператора в частині ремонту та ТО ГПА порівняно з сьогоднішнім рівнем співпраці обох підприємств?

[01:57:41 – 02:00:20] Алла Єрьоменко, спеціальний кореспондент «Енергобізнес»: Чи веде хтось перемовини уже про майбутню угоду з Газпромом після 2024 року? Наприкінці 2019 року договір був підписаний через посередництво з Нафтогазом. Коли ОГТСУ зможе підписати договір як самостійний Оператор?

[02:00:56 – 02:00:20] Заключне слово Сергія Макогона: Оператор – відбувся. Але у нас попереду дуже велика робота і боротьба. Я дуже радий, що у нас є така фахова команда.