Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Конференція Flame. Сергій Макогон
Сергій Макогон на конференції Flame-2021: Чи готові споживачі природного газу платити за декарбонізацію?

На сьогодні в контексті декарбонізації у світі спостерігається часткова «демонізація» природного газу. Багато міжнародних фінансових організацій, зокрема Світовий Банк, ЄБРР припинили фінансування проєктів, пов’язаних з природним газом, і віддають перевагу проєктам з розвитку відновлювальної енергетики. Проте така стратегія може виявитись згубною для країн Східної Європи, зокрема України, у яких за газом закріплена роль перехідного палива.  

READ IN ENGLISH

Таку позицію під час дискусії на 27-й Європейській газовій конференції Flame-2021 в Амстердамі озвучив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон 

Спікер підкреслив, що для реалізації інноваційних проєктів з декарбонізації Україна потребує суттєвого зовнішнього фінансування. Оскільки буде не справедливо перекладати інвестування в перехід до безвуглецевої економіки на споживачів. 

«Ми вважаємо, що мають бути розроблені нові інструменти фінансування (спецфонди, гранти) для підтримки енергетичного переходу. У країнах Східної Європи, зокрема в України, є особлива позиція до цього «переходу», оскільки основними джерелами генерації електроенергії залишаються атомна енергетика (55%), вугілля (35%). Газ використовується переважно для потреб населення і буде використовуватися і надалі. У найближчі роки споживання газу може навіть зрости, оскільки так ми компенсуватимемо зменшення споживання вугілля. І це не особливість України. Така ж ситуація склалася і в Польщі та в інших країнах Центральної і Східної Європи», – повідомив Сергій Макогон. 

На думку керівника ОГТСУ, не існує і не може існувати єдиного шляху до декарбонізації з огляду регіональні відмінності кожної окремої країни.  

Наостанок Сергій Макогон висловив сподівання, що Європейська Комісія змінить свій підхід і відновить фінансування проєктів, пов’язаних з природним газом для здійснення енергетичного переходу. 

«Ми також будемо вивчати можливості інтеграції підходів з країнами Європи. Зокрема, вивчаємо можливості транспортування водню, біометану. Проте говорити, що епоха природного газу завершилася – надто передчасно», – резюмував свій виступ Макогон.