Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
07 site
Українська ГТС забезпечує понад 100 маршрутів транспортування між ПСГ України та європейськими кордонами — Дмитро Липпа 

Із поверненням спреду між літніми та зимовими цінами на газ на європейських ринках, зростає привабливість використання української газової інфраструктури у сезоні 2023/2024. Втім трейдерам, щоб встигнути скористатись такими умовами на ринку газу, необхідно діяти оперативно. 

Під час зустрічі з міжнародними замовниками послуг транспортування газу фахівці ОГТСУ, разом із колегами з оператора газосховищ «Укртрансгаз», представниками Міністерства енергетики України та національного енергетичного Регулятора, презентували умови транспортування та зберігання газу в Україні в новому газовому сезоні. 

Україна пропонує європейським трейдерам до використання понад 10 млрд куб. м підземних газових сховищ (ПСГ), розташованих поблизу західного кордону. А гнучка та надійна газотранспортна система забезпечує понад 100 маршрутів транспортування між ПСГ та європейськими кордонами. 

«Українська газова інфраструктура за багато років довела, що є надійною частиною європейського ринку, виконанню зобов’язань якої не стають на заваді ні енергетичні кризи, ні навіть військова агресія. Ми проаналізували різні маршрути транспортування газу між українськими сховищами та європейськими кордонами. Надійність кожного маршруту гарантується великою кількістю підключень між ПСГ та газотранспортною системою, а також наявністю принаймні двох трубопроводів із кожним суміжним оператором ГТС країн ЄС», — відзначив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа. 

Він нагадав, що у 2022-2023 роках ОГТСУ наполегливо працював над розширенням можливостей транскордонної торгівлі. Це дозволило запропонувати зараз 54 млн куб. м на добу гарантованих потужностей на вході до української ГТС, які можна використати для закачування газу до українських сховищ. При цьому, потужності на вихід, яким можна скористатись для ре-експорту, становлять понад 200 млн куб. м.  

Начальник управління роботи із замовниками Андрій Прокоф’єв вказав на значний рівень заповнення європейських газових сховищ та на можливості, які дають європейському ринку вільні потужності українських ПСГ. 

«Враховуючи, значний спред між літніми та зимовими цінами на газ в Європі, а також конкурентоспроможні тарифи на транспортування та зберігання газу в Україні, ми бачимо, що трейдери можуть отримати вигоду від використання нашої інфраструктури, одночасно підвищуючи енергетичну безпеку Європи. І чим раніше вони почнуть закачувати, тим більше запасів у них буде в сховищах. Саме тому ми пропонуємо учасникам газового ринку Європи вже замовляти послуги транспортування та зберігання газу в Україні», — сказав Андрій Прокоф’єв. 

Очільник оператора газосховищ України Роман Малютін підтвердив готовність до закачування великих обсягів газу: 

“Укртрансгаз має достатньо потужностей, аби відбирати великі об’єми газу навіть у пікові періоди опалювального сезону. Потужності міжкордонних точок зʼєднання вже зараз дають змогу імпортувати до України мільйони кубометрів газу щодоби, а Укртрансгаз і далі пропонує клієнтам можливість зберігати його в режимі Митного складу протягом 1 095 днів без сплати податків та митних платежів”.