Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
interconnector Map EN-1 (site)
Українським трейдерам відкрився розширений доступ до LNG-терміналів у Польщі та країнах Балтії

Оператор ГТС України вітає колег – компанії Eustream і Gaz-System S.A. – із запуском інтерконектора Польща-Словаччина. Відтепер, завдяки попередній домовленості ОГТСУ зі словацьким оператором щодо збільшення гарантованих потужностей, українські замовники мають ширші можливості та ще один гарантований маршрут для транспортування газу з LNG-терміналів у Польщі та країн Балтії, а також доступ до Baltic Pipe.

Зріджений природний газ (ЗПГ) відкриває нові можливості для України та країн Східної Європи. Адже завдяки будівництву LNG-терміналів, а також реалізації газотранспортних інфраструктурних проектів відбувається реальна диверсифікація джерел постачання газу. Країни відкривають для себе можливість отримувати ресурс з Норвегії, США, Катару та інших країн, що сприятиме заміщенню частки російського газу в Європі та зміцненню енергетичної безпеки всього регіону.

«Завдяки десятирічній стратегічній роботі – будівництву LNG-терміналів, інтерконекторів, проекту Baltic Pipe – Польща стає «газовим хабом» Північно-Східної Європи. Ми бачимо диверсифікацію джерел постачання та маршрутів. Це суттєвий внесок в енергобезпеку регіону. Зі свого боку для її подальшого зміцнення Україна може запропонувати нашим партнерам доступ до підземних сховищ газу, транзит газу на короткі відстані між країнами Північно-Східної та Південно-Східної Європи, інтеграцію декарбонізованих газів для потреб промисловості. Ринок газу в недалекому майбутньому має перспективи стати по-справжньому відкритим і конкурентним, а політизоване й монопольне ціноутворення залишиться пережитком минулого», – вважає гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Після запуску інтерконектора Польща-Словаччина Україна зможе імпортувати з Польщі через Словаччину майже 13 млн кубів на добу (4,7 млрд кубометрів на рік). Зазначимо, що в березні Оператор ГТС України збільшив можливість імпортувати газ зі Словаччини з 27 млн куб. м на добу до 42 млн куб. м на добу. Також з 1 вересня залишаються доступними переривчасті потужності для імпорту газу польсько-українським маршрутом. Станом на сьогодні українські замовники мають можливість імпортувати газ зі словацького, угорського та польського напрямків загальним обсягом 54 млн куб. м на добу.

«Українські замовники зацікавлені у наявності гарантованих потужностей. ОГТСУ у співпраці з Eustream далекоглядно подбали про збільшення можливості фізичного імпорту газу зі Словаччини до 42 млн куб. м газу на добу. Україна отримала розширений доступ до ринку зрідженого газу. На прикладі країн-партнерів ми бачимо, як стратегічні інвестиції в інфраструктуру дають довгостроковий результат. Ми ж не зупиняємось і продовжуємо роботу над збільшенням гарантованих потужностей для імпорту газу безпосередньо з Польщі на довготривалій основі», – прокоментував, присутній на запуску інтерконектора, заступник гендиректора ОГТСУ з розвитку та трансформації Павел Станчак.