Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
WhatsApp Image 2022-08-19 at 14.44.44
Виробникам біометану: особливості приєднання до ГТС та ГРМ

Оператор ГТС України підтримує розвиток біометану в країні та закликає потенційних виробників розробляти детальні плани проєктів з виробництва цього виду палива, як для внутрішнього використання, так і в перспективі для експорту.

Сьогодні і у Європі, і в Україні говорять про перспективу заміщення природного газу відновлюваними газами, зокрема, біометаном. В Україні на законодавчому та урядовому рівнях ухвалені важливі рішення, які дають «зелене світло» для повноцінного розвитку виробництва і застосування біометану в Україні, а також його експорту до Європи.

Так, на виконання закону про розвиток ринку біометану в Україні №1820 від 21 жовтня 2021 року уряд у липні цього року затвердив Порядок функціонування реєстру біометану та механізму надання гарантій походження біометану, а на початку серпня 2022 року Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП), внесла відповідні зміни до Кодексу газотранспортної системи (ГТС) та Кодексу газорозподільних систем (ГРС). Йдеться про зниження вимог до молярної частини кисню у природному газі для доступу біогазу до газотранспортної системи та газорозподільних систем.

Оператор ГТС України підтримує проєкти з розвитку біометану та закликає потенційних виробників розробляти детальні плани приєднання до газових мереж.

Для виробників біометану ми підготували корисну інформацію про особливості підключення до ГТС та ГРМ.

Які відмінності між приєднанням до ГТС та ГРМ?

Якою має бути якість газу?

Його фізико-хімічні показники?

Яке потрібно обладнання?

Відповіді ви знайдете у інфографіці.