Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Transport from Europe (Oct)
За підсумками 10 місяців імпорт газу з ЄС в Україну перевищує експорт

За 10 місяців 2021 року Україна імпортувала 2,535 млрд куб. м газу, експорт та реекспорт склав 1,629 млрд куб. м.

READ IN ENGLISH

У жовтні 2021 року обсяг транспортування природного газу з ЄС до України склав 154,7 млн куб. м. Натомість експорт разом з реекспортом газу з України до країн Європи зріс на 81%, порівняно з вереснем, і склав 479,3 млн куб. м.

Імпорт газу порівняно з попереднім місяцем зменшився на 77% або на 510 млн куб. м. Після зупинки фізичного транзиту газу до Угорщини імпорт з цієї країни до України скоротився в 16 разів, проте не зупинився повністю завдяки віртуальному реверсу. У жовтні з Угорщини імпортували 37 млн куб. м газу.

Натомість лідером у поставках газу до України стала Словаччина, частка якої від загальних обсягів імпорту склала майже 75% (115,9 млн куб. м). Імпорт з Польщі скоротився до 1,8 млн куб. м.

Експорт та реекспорт газу у жовтні зросли на 81%, порівняно з вереснем, через збільшення поставок газу до Словаччини, і склали 479,3 млн куб. м. Відповідно замовники експортували до Угорщини 223 млн куб. м, до Словаччини — 191,7 млн куб. м, до Польщі — 53,3 млн.

Також у жовтні Молдова вперше за багато років замовила не лише російський газ, але й скористалась послугами альтернативних постачальників. З України до Молдови 11,2 млн куб. м газу експортували п’ять постачальників.

«Баланс імпорту-експорту газу залишається позитивним, адже за підсумками 10 місяців 2021 Україна отримала більше газу, ніж експортувала. Однак варто зазначити, що у вересні-жовтні відбір з митного складу перевищує минулорічні показники, особливо в угорському напрямі. З вересня ми спостерігаємо, як на тлі газової кризи в Європі трейдери нарощують реекспорт газу з України, який закачали у сховища в 2020 році. Це підтверджує зручність та ринкову перспективу зберігання газу контрагентів в українських ПСГ, а також продукту short-haul», – зазначає гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2021 року Газпром зупинив транзит газу територією України у напрямку Угорщини. Проте потужності ГТС України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік (з 01.10.2021 по 30.09.2022) обсягом 24,6 млн куб. м на добу. Тому вони будуть оплачені замовником незалежно від наявних фізичних обсягів транзиту.

Підсумки жовтня свідчать, що зупинка фізичного транзиту газу до Угорщини через Україну значно обмежила можливості українських та іноземних замовників імпортувати газ цим маршрутом. Проте завдяки наявності альтернативних маршрутів, замовники перейшли на імпорт зі Словаччини.