Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20231228 Prozori zakupivli
ОГТСУ анонсує закупівлі газу нерезидентів через нову секцію УЕБ «Закупівлі: імпорт, митний склад»

Оператор ГТС України (ОГТСУ) розширює напрямки закупівлі природного газу для власних потреб та анонсує вихід на торги на новій секції «Закупівлі: імпорт, митний склад» на майданчику Української енергетичної біржі (УЕБ).

Під час торгів у цій секції учасники-нерезиденти можуть пропонувати замовнику свій ресурс, що зберігається в ПСГ в режимі «митний склад» або на умовах передачі на транскордонних точках в Україну. Торги проводяться за принципом одностороннього зустрічного аукціону в ПП БЕТС.

Учасники можуть подавати заявки для продуктів: «Митний склад»; «Митний склад + Short-haul»; Interconnection point (наявні транскордонні точки для кордонів з Польщею, Угорщиною, Румунією, Молдовою та Словаччиною). Ціна визначатиметься в євро.

На стартовому етапі запуску секції гарантійні внески для учасників не передбачаються, в подальшому УЕБ планує застосовувати свої клірингові механізми і для такого типу торгів.

Для участі в торгах по секції «Закупівлі: імпорт, митний склад» учасники мають акредитуватись на УЕБ, в тому числі — нерезиденти, що планують пропонувати свій ресурс зацікавленим українським покупцям.

«Товариство надалі демонструє свою відкритість через розширення можливостей для контрагентів, залучає максимальну кількості партнерів для підвищення ефективності закупівель, та збільшення варіативності напрямків забезпечення власних технологічних потреб. Сподіваюся, що наша ініціатива відкриє нові перспективи для споживачів в Україні», — прокоментував плани ОГТСУ Вадим Рибачук, комерційний директор Товариства.

Нагадаємо, у 2023 році ОГТСУ закупив на УЕБ понад 200 млн куб. м природного газу для власних потреб, та здійснив оплату за фактично отриманий газ в терміни, визначені договорами.

ОГТСУ продовжив закупівлі газу в 2024 року, станом на 23 квітня компанія придбала 51,9 млн куб м в українських видобувників і трейдерів.

Оператор зацікавлений у розширенні кола контрагентів та тривалих взаємовигідних відносин на ринкових умовах.