Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
труба кросівоє
ОГТСУ створив передумови для запуску Трансбалканського коридору

З 1 серпня 2022 року Оператор ГТС України збільшує обсяги можливості вимірювання природного газу в точці з’єднання «Гребеники» (між Україною та Молдовою) з 3,96 млн куб. м на добу до 6,12 млн куб. м на добу. Так Україна зі свого боку виконала всі передумови для транспортування газу Трансбалканським коридором.

Збільшення обсягів вимірювання природного газу у перспективі відкриває ширші можливості як для українських трейдерів, так і для європейських. Замовники країн ЄС зможуть імпортувати газ з LNG-терміналів у Греції і Туреччині Трансбалканським коридором через територію України до Угорщини, Словаччини, Польщі. Диверсифікація джерел і маршрутів постачання газу сприятиме зміцненню енергетичної безпеки країн Центрально-Східної Європи.

Переваги від збільшення потужностей Оператором ГТС України матимуть і наші колеги з Румунії та Молдови, зокрема:

  1. доступ до нових ринків;
  2. більші обсяги газу в системі.

Потенційно потужність цього газопроводу можна розширити до 20 млрд куб. м на рік. Для цього вкрай важливо, щоб болгарський та турецький оператори підписали Угоду про взаємодію, а Молдова впровадила можливість здійснення віртуального реверсу природного газу, що є передбачено європейським законодавством. Для здійснення транспортування по цьому маршруту замовники мають забронювати потужності з Півдня на Північ у точках з’єднання між Туреччиною та Болгарією (або Грецією та Болгарією залежно від того, з якого LNG-терміналу буде здійснюватися імпорт), Болгарією та Румунією, Україною та Румунією, а також Молдовою та Україною.

Ще одним можливим джерелом постачання газу Трансбалканським коридором може стати Азербайджан, який також зацікавлений в розширенні експорту до регіону.

«Сподіваємося, що наші міжнародні партнери також зроблять відповідні кроки для якнайшвидшого запуску Трансбалканського напрямку. Він сприятиме прискоренню відмови країн Європи від російського газу, що суттєво зміцнить енергетичну ситуацію в регіоні. Протягом 2022 року Оператор ГТС України вже розширив можливості для імпорту газу до України з країн ЄС та продовжує працювати над диверсифікацією джерел постачання та відкриттям нових маршрутів», – коментує гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.