Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
olga-bielkova-2
Ольга Бєлькова: «Ми прискорено рухаємось до повного прийняття правил ЄС»

04 листопада 2020 року, м. Київ – Ольга Бєлькова, директор з питань взаємодії з державними регуляторними органами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України (ОГТСУ) на 6-му засіданні «Енергетика, навколишнє середовище та зміна клімату, транспорт та цивільний захист» підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС прокоментувала поточний етап впровадження ОГТСУ правил європейського газового ринку.

Ольга Бєлькова наголосила, що Україна зробила важливий крок у напрямку ще більшої інтеграції з європейським газовим ринком, оскільки продовжується впровадження необхідних правил та стандартів. І Оператор ГТС України  є одночасно рушієм та невід’ємною частиною таких зусиль.

Україна виконала зобов’язання щодо відокремлення Оператора ГТС від вертикально інтегрованої компанії  Нафтогаз відповідно до вимог Директиви 2009/73/ЄС. З 1 жовтня 2020 року, ОГТСУ розподіляє потужності у точках міждержавного з’єднання (ТЗ) виключно через аукціони, включаючи добову потужність та на добу наперед. Розширюючи співробітництво із сусідніми країнами, ОГТСУ було підписано  технічні угоди про взаємодію з усіма газовими операторами цих країн (Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова та Росія). Товариством також були створені віртуальні точки з‘єднання (VIP) на кордоні з Угорщиною – Берег та на кордоні з Польщею – GCP GAZ-SYSTEM / UA TSO.

«Ми прискорено рухаємось до повного прийняття правил ЄС», – додала пані Бєлькова, окресливши ключові досягнення у сфері гармонізації регуляторного законодавства України та ЄС, – курсу, якого дотримується ОГТСУ з моменту заснування.

Ольга Бєлькова також наголосила на важливих кроках, які потрібно зробити відповідно до положень 3-го енергетичного пакету, щоб сприяти розширенню співпраці з країнами ЄС.

Стосовно відносин Україна-Польща, існує можливість транзиту СПГ. Це потребуватиме виділення гарантованої потужності для транспортування газу з терміналу СПГ в Свіноуйсьце в Україну, де трейдери зможуть надалі використовувати доступ до українських підземних сховищ газу.

Що стосується співпраці з Угорщиною, створення гарантованої потужності для транспортування газу в напрямку з Угорщини в Україну дозволить транспортувати газ в Україну з терміналу СПГ, розташованого на острові Крк, Хорватія.

Стосовно співпраці зі Словаччиною, необхідними кроками є запровадження віртуальної точки з’єднання та розподіл потужності на аукціонах на кордоні зі Словаччиною як частина виконання вимог Регламенту ЄС 2017/459 (NC CAM). Впровадження VIP сприятиме гнучкості транскордонної торгівлі газом та збільшить не тільки об‘єми транспортування, але й конкуренцію на газових ринках обох країн. Це зручний та вигідний ринковий механізм, що призведе до вищої ліквідності, тим самим посилюючи справедливе формування цін.

Щодо розподілу потужностей на аукціонах, то це справедливий і прозорий механізм розвитку ринку, який матиме позитивний економічний ефект для всіх сторін.

Докладаючи зусиль до розширення співпраці з Румунією, ОГТСУ бачить наступним кроком підписання угод про взаємодію для нових точок з‘єднання. Україна та Румунія мають лише одну угоду про взаємодію для точки з‘єднання Ісакча-Орлівка-1. З метою подальшого розвитку ринків газу обох країн, Україна пропонує підписати ще 4 угоди для додаткових точок з‘єднання, що є між Україною та Румунією. Потенційно вони могли б бути використані при транспортуванні природного газу Трансбалканським коридором.

«Впровадження всіх цих кроків згідно з практиками та нормами ЄС дозволить диверсифікувати джерела постачання газу в Україну та посилити енергетичну безпеку країни. Це також дуже вигідно для учасників ринку з обох сторін», – додала пані Бєлькова.

Відповідаючи на запитання колег з ЄС щодо фінансової стабільності ОГТСУ, вона запевнила, що це є головним пріоритетом та питанням постійної уваги керівництва. Проблемна заборгованість Операторів ГРМ вирішується через судову систему, а превентивне рішення щодо спеціальних розподільчих рахунків ОГРМ для платежів розглядається Верховною Радою України (законопроект 3800). ОГТСУ сподівається отримати законодавчі зміни, що запобігатимуть подальшому накопиченню боргів на кінець року.