Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
zakupivli-ukr
Оператор ГТС України замовив у українських компаній інженерних робіт й сервісних послуг на 2,5 млрд грн

06 листопада 2020 року, м. Київ – ОГТСУ законтрактував 2,5 млрд грн з українськими постачальниками інтелектуальних і сервісних робіт. Зобов’язання поставок за ними у переважній більшості припадають на 2020-2021 роки.

«Ми раді констатувати, що вітчизняні постачальники інтелектуальних та інженерних робіт виявляють цікавість до тендерів ОГТСУ. Українські компанії конкурентні, а платформа Prozorro стимулює їх виборювати перемогу в тендерах. Для ОГТСУ це дає можливість придбати роботи і послуги із заощадженнями, а для держави – стимулює економіку, адже дає підтримку підприємцям, забезпечує робочі місця, генерує ВВП. Публічні торги також заохочують постачальників підвищувати власну кваліфікацію, аби бути конкурентними на ринку», – підрезюмував Андрій Янюк, директор із закупівель ОГТСУ.

Наприклад, Дашавський завод композиційних матеріалів спеціально підвищив до світових стандартів якість своєї продукції (мастики і муфт для металотруб), і таким чином зміг претендувати на перемогу в тендерах ОГТСУ. Або українська компанія Construction Machinery, яка разом  з іншими видами діяльності займається також виконанням робіт сучасною важкою промисловою технікою. Підприємство постійно інвестує кошти в навчання й сертифікацію своїх машиністів цієї спецтехніки.

Серед підрядних компаній і «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект», який є одним з трьох найбільших виробників двигунів в  Україні. Кілька років тому компанія спеціально під вимоги сучасної інфраструктури ГТС удосконалила свої двигуни, зокрема, покращивши їхні коефіцієнти корисної дії та зменшивши шкідливі викиди до європейських вимог, і тим самим підвищила свою конкурентоспроможність. Наразі НВКГ виконує для ОГТСУ ремонт одинадцяти газотурбінних двигунів власного виробництва з обов’язковою перевіркою на випробувальному стенді усіх захистів і аварійних уставок та контролем відповідності техніко-економічних і вібраційних показників двигуна до вимог нормативно-технічної документації.

«Як керівник компанії, з одного боку, я поставив завдання оптимізації всіх закупівель для того, щоб ОГТСУ отримав найкращі пропозиції. Але, з іншого боку, ми свідомі своєї ролі в економіці та займаємо патріотичну позицію співпраці із українськими виробниками. Ми пишаємося своєю роботою і хотіли би пишатися спільними проєктами із ключовими українськими виробниками. Там де це можливо, ми завжди будемо надавати перевагу угодам, які приносять найбільші доходи українській економіці та створюють робочі місця в нашій країні», – прокоментував Сергій Макогон, генеральний директор ОГТСУ.

Нагадаємо, станом на жовтень 2020 року ОГТСУ всього за трьома категоріями – роботи, послуги і товари – оголосив 901 тендер із сумарною очікуваною вартістю 32,5 млрд грн (без ПДВ). Економія на вже проведених процедурах завдяки конкуренції на торгах через платформу Prozorro склала 22%, або 6,2 млрд грн (без ПДВ). Середня кількість учасників становила 3-4 компанії на один тендер.