Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Ukrainet 2
Українська ГТС стане частиною водневого транспортного коридору ЄС

16 квітня 2021 року – З урахуванням великого потенціалу України для виробництва водню, українська газотранспортна інфраструктура буде задіяна для експорту екологічно чистого палива до ЄС, – про це заявили представники галузевої ініціативи European Hydrogen Backbone (EHB), що об’єднує 23 газові інфраструктурні компанії ЄС, на вебінарі у квітні. В межах розбудови інфраструктури для сприяння декарбонізації група EHB пропонує перебудувати під водень низку трубопроводів, які з’єднують ринки Євросоюзу з країнами-експортерами газу.

Під час заходу оператори ГТС з Польщі та Угорщини зазначили про наміри адаптувати вже існуючу газотранспортну інфраструктуру цих країн для інтеграції майбутніх українських виробників водню з країнами Центральної та Східної Європи. Аналогічну готовність підтвердили оператори ГТС Словаччини Чехії.

«У власній стратегії Оператор ГТС враховує потенціал розвитку водню і ми активно вивчаємо цей інноваційний напрямок, зазначив Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації Оператора ГТС України. – Наразі ми співпрацюємо з іншими європейськими операторами для того, щоб врегулювати всі технологічні, регуляторні та економічні аспекти транспортування водню з метою енергетичного переходу до безвуглецевої енергетики.

Галузева ініціатива European Hydrogen Backbone включає європейські газові інфраструктурні компанії. Група учасників EHB презентує бачення інфраструктури водневих трубопроводів протяжністю 39,7 тис. км у 21 країні: 69% запропонованої водневої мережі складається з адаптованих існуючих газотранспортних мереж, а 31% – нова інфраструктура, необхідна для підключення нових виробників. За твердженням учасників EHB вже до 2035 року природний газ і водень зможуть конкурувати за одну і ту ж трубопровідну інфраструктуру. Але очікуваний результат у значній мірі буде залежити від політичної підтримки розширення масштабів використання водню і загального розвитку ринків водню та природного газу.

натиснути на зображення для збільшення