Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
тарифи на газ
За чий рахунок існує українська ГТС? Структура доходу

03 березня 2021 року Перша асоціація у населення України, коли вони чують слово «газ», – це тарифи. До Оператора ГТС України неодноразово зверталися побутові споживачі з проханням роз’яснити, кому, за що та скільки коштів насправді сплачує пересічний українець.

Щомісяця побутовий споживач газу отримує дві платіжки: за газ як товар і його доставку (розподіл).

За газ як товар споживач сплачує обраному постачальнику. На сьогодні функції постачальників для населення виконують переважно газзбути. Також нещодавно газ населенню почала постачати «ГПК «Нафтогаз». З минулого року споживач може вільно обирати і змінювати постачальника. У ринковій моделі постачальники конкурують своїми комерційними пропозиціями та якістю послуг і борються за кожного клієнта. Ціна на газ вже не регулюється державою, тож може варіюватися, проте, відповідно до постанови Кабміну, у 2021 році протягом лютого-березня ціна за кубометр газу не має перевищувати 6,99 грн. Постачальник включає у вартість газу ще й вартість транспортування газу мережами ГТС. Транспортування газу відбувається мережами газотранспортної системи України від видобувних підприємств та підземних сховищ газу до мереж облгазів.

У кінцевій ціні на газ вартість транспортування становить близько 3%, тобто при ціні 6,99 грн/куб. м вартість транспортування, яку сплачують постачальники державному «Оператору ГТС України», складає 23 копійки/куб. м (без ПДВ). ОГТСУ фактично не заробляє на побутовому споживачеві, натомість левова доля від ціни на газ – біля 80% (5,59 грн) – йде постачальнику, зокрема за вартість газу як товару.

Розподіл газу (його транспортування від ГТС до кінцевого споживача) забезпечують оператори газорозподільних мереж (міськ-, облгази), які також зобов’язані виконувати технічне обслуговування мереж, усунення аварій, забезпечення необхідного тиску в мережах. Кожен із 43 операторів ГРМ має свій тариф. Розмір тарифу залежить від обсягів розподіленого газу та кількості споживачів по відношенню до довжини газових мереж та території обслуговування. У 2021 році середньозважений тариф на розподіл газу для споживача встановлений на рівні 1,1 грн/куб м без ПДВ. Щомісячно споживачі отримають платіжку від облгазу за послуги розподілу.

Тарифи на транспортування і розподіл газу є фіксованими та встановлюються Національною комісією, що здійснює регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Доходи газотранспортної системи України

Українська газотранспортна система — це унікальна інфраструктура, яка понад пів століття забезпечує постачання газу українцям та до Європи. І майже 80% доходу ОГТСУ – від надання послуги транзиту газу територією України.

Основна мета існування «Оператора ГТС України» – забезпечення безперебійного постачання газу кожній українській родині. Але на сьогодні 80% доходів Оператора ГТС України пов’язані з міжнародною діяльністю компанії, що гарантує прийнятний тариф для українських споживачів.

З огляду на структуру доходів Оператор ГТС робить все можливе для розширення співпраці з міжнародними партнерами, компаніями та країнами. Інакше велика частина постійних витрат на утримання газотранспортної системи ляже тягарем саме на внутрішнього споживача.

Минулого року компанія вже частково посилила свою інтеграцію в об’єднану газову систему Європи, про що свідчать збільшення обсягів торгівлі, насамперед з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією. У 2020 році вперше на зберігання в Україні замовили рекордні 10 млрд куб. м газу, що також є доказом довіри європейських партнерів до української газотранспортної системи. В 2021-му ця робота продовжується.

Ми працюємо з Польщею і Угорщиною над створенням гарантованих потужностей для забезпечення доступу українських трейдерів до СПГ-терміналів Свіноуйсьце (Польща) та на острові Крк (Хорватія).

Крім того, ми реалізуємо масштабну програму модернізації та оптимізації ГТС, згідно з якою плануємо інвестувати близько $1,5 млрд протягом наступних 10 років, щоб вже через чотири роки – по завершенню чинного контракту із «Газпромом» – забезпечити прийнятний тариф для українських споживачів. Також програма передбачає і підготовку до транспортування відновлюваних газів (водень, синтетичний метан і біометан). Це гарантує збереження цінності української ГТС на довгі роки вперед.