Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
2020-eco-kv1_ukr
Екологічний звіт ОГТСУ за I квартал 2020 року: викиди СО2 зменшились на 57%

04 червня 2020 року, м. Київ За підсумками 1 кварталу 2020 року Оператор ГТС України провів понад 500 природоохоронних заходів. В основному через зменшення обсягів транспортування газу за цей період викиди забруднюючих речовин в атмосферу скоротилися на 20%, а обсяг викидів СО2 зменшився на 57%. Також за рахунок відповідального поводження з ресурсами на 28% зменшилось використання води, а утворення промислових відходів – на 23%.

Всього за січень-березень 2020 року ОГТСУ сплатив 4 млн 766 тис. грн екологічних податків, з яких 99% за викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

Важливо зазначити, що при плануванні та реалізації проектів реконструкцій компресорних станцій Оператор ГТС України обов’язково проводить оцінку впливу на довкілля та передбачає граничні обсяги викидів газоперекачувальних агрегатів на рівні європейських норм. Наразі ведуться роботи (на різних стадіях) по масштабній модернізації 8 компресорних станцій.

Стратегія незалежного Оператора ГТС передбачає значне скорочення викидів завдяки технічній модернізації інфраструктури, а також в цілому активно підтримує процеси декарбонізації економіки України. Компанія впровадить політику відповідального поводження з природними ресурсами та охорони навколишнього середовища, орієнтуючись на стандарти ЄС, кращі практики європейський операторів та на досвід прогресивних компаній світу.

Досягти цих цілей підприємство планує в тому числі завдяки діалогу з громадськістю та регулярному висвітленню екологічних аспектів своєї діяльності. Тож, відтепер ОГТСУ щоквартально інформуватиме про заходи щодо покращення екологічних показників.


Довідково.
Нижче – більше деталей по кожному з напрямків.

Охорона атмосферного повітря
За 1-й квартал 2020 року загальний обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферу склав 5 666 тон* (на 20% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року), в тому діоксиду вуглецю – 234,3 тисячі тон (-57%). Такі результати пов’язані із зниженням обсягів транспортування газу.

Оператор ГТС України інвентаризує стаціонарні джерела викидів та здійснює контроль їх показників. Серед найголовніших успіхів – компанії вдалося за рахунок модернізації та виведення з роботи застарілих газоперекачувальних агрегатів скоротити співвідношення використання газу до транспортної умовної одиниці – з коефіцієнта 14  до 11 (порівняння 1-го кварталу 2019/2020).

Охорона та використання вод
Оператор ГТС України використовує великі обсяги води – наразі дві третини із них для господарсько-побутових потреб та третину для виробничих потреб (гідравлічні випробовування, поливи території, мийні заходи). Розуміючи важливість ощадливого ставлення до природи, ОГТСУ планує за найближчі роки зменшити використання води для господарсько-побутових потреб, зокрема й шляхом встановлення лічильників води на всіх об’єктах та моніторингу показників витрат з метою аналізу і виявлення проблем.

У 1-му кварталі 2020 року компанія використала 63 тис куб. м води (-28% у порівнянні з таким самим періодом торік). Разом з тим, компанія здійснила водовідведення  51 тис куб. м стічних вод (-18%).

За цей період компанія отримала 5 дозволів на спецводокористування.

Поводження з відходами
Протягом січня-березня 2020 року ОГТСУ утворив 25,8 тон промислових відходів (-23% у порівнянні з відповідним періодом 2019 року). Також підприємство накопичило та передало 164,1 тони сміття комунальним службам, у тому числі побутових відходів з урн.

З 2014 року видача дозволів у сфері поводження з відходами призупинена через відсутність форми та порядку їх розробки. Дозвіл на розміщення відходів та ліміти на їх утворення тимчасово скасовано, допоки Уряд не приведе у відповідність процедури видачі таких дозволів.

Тому, Оператор ГТС України користується правом декларування відходів та планує передачу виробничих і побутових відходів до профільних компаній з утилізації.