Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
tp_test_ver
Оператор ГТС України анонсував запуск нової платформи прозорості

3 грудня 2020 року, м.Київ – Наприкінці листопада Оператор ГТС України (ОГТСУ) провів дві онлайн-зустрічі  з іноземними та українськими  замовниками послуг транспортування природного газу. На заходах компанія розповіла про нові сервіси, реалізацію послуги short-haul, впровадження електронних аукціонів, а також анонсувала запуск платформи прозорості ОГТСУ.

“Зараз ми активно працюємо над розробкою платформи прозорості, що дасть змогу клієнтам завжди мати відкритий доступ до агрегованої інформації про фізичні та комерційні потоки через міждержавні точки з’єднання та ПСГ, замовлені потужності, споживання та видобування природного газу, – розповів начальник управління роботи з замовниками ОГТСУ Андрій Прокоф’єв. – В межах платформи буде забезпечена функція оперативного оновлення даних, а також можливість обрати історичну інформацію з початку року з необхідною розбивкою на добові чи місячні значення. Запуск тестової версії платформи прозорості намічений до кінця 2020 року».

Серед досягнень 2020 року  у сфері транспортування газу ОГТСУ відзначив:

  • Запуск віртуальних точок міждержавного з’єднання на кордоні з Угорщиною та Польщею, за допомогою чого вдалося імпортувати 3,6 млрд куб. м газу за механізмом бекхолу.
  • Відкриття доступу до зрідженого газу з LNG-терміналів у Греції та Туреччині для України. Так, у серпні відбувся перший транзит газу через Трансбалканський коридор з Греції в Україну.
  • Впровадження нового сервісу short-haul, який дозволив протранспортувати 6,1 млрд куб. м  газу у 2020 р.
  • Впровадження електронних аукціонів розподілу потужності — RBP (Угорщина) та GSA(Польща).

 Коментуючи ключові плани на наступний рік генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон зазначив: «Ми зосередимося на підвищенні ефективності роботи ГТС та створенні умов для розвитку конкурентного та ліквідного  газового ринку в Україні згідно європейських правил. У фокусі увагирозвиток роботи газової біржі, створення нових маршрутів для імпорту природного газу в Україну з суміжних держав на гарантованій основі, повний перехід на енергетичні одиниці, підтримка відкриття ринку природного газу для населення та ТКЕ, а також робота над впровадженням механізму нейтральності. Ці заходи необхідні для розбудови регіонального газового хабу в Україні, а отже – для подальшої лібералізації та підвищення ліквідності газового ринку.»

Презентація, що демонструвалась під час зустрічі з замовниками: ENG, УКР