Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
budince
Позиція Оператора ГТС України щодо очікуваних ремонтних робіт на кордоні Словаччина-Україна (точка міждержавного з’єднання Будінце)

Основне завдання будь-якого оператора ГТС – забезпечити безпечну експлуатацію газотранспортної інфраструктури для надання безперебійних послуг клієнтам. Закон та передові бізнес-практики зобов’язують нас вчасно вживати заходи щодо запобігання та виправлення технічних дефектів для уникнення великих перебоїв у роботі системи. Спеціалісти ОГТСУ виявили подібну ситуацію на трубопроводах на кордоні Словаччина-Україна (точка з’єднання Будінце) та запропонували в цьому році вжити необхідних заходів для забезпечення готовності цієї інфраструктури до початку опалювального сезону. Оскільки це єдиний газопровід із гарантованою потужністю до України з боку ЄС, ми маємо діяти в найкращих інтересах країни щодо забезпечення безпеки газопостачання.

Наша мета – захистити безпечне проходження опалювального сезону для покриття пікового споживання в Україні, коли місцевий видобуток газу та його відбір з ПСГ не зможуть в повній мірі задовольнити попит на газ. Наші оцінки показують, що для проведення необхідного ремонту до 1 жовтня (дата початку опалювального сезону) – нам потрібно розпочати роботи не пізніше 11 серпня. Пропозиція оператора ГТС Словаччини – компанії Eustream – про перенесення ремонту на наступний рік була належним чином розглянута і відхилена, оскільки це загрожує безпеці поставок для України та всього регіону. Крім того, поточна сильна повінь у регіоні вимагає негайної реакції на інші важливіші ремонти, спричинені надзвичайними погодними умовами.

Ми, як розсудливий оператор ГТС, цінуємо наш бізнес та співпрацю зі словацьким оператором. Тому наші колеги були вчасно поінформовані про ситуацію, щоб знайти спільне рішення, яке мінімізувало б вплив на замовників, які активно імпортують газ в Україну зі Словаччини. В наших спільних інтересах мінімізувати переривання використання українських газових сховищ для ЄС, особливо зважаючи на поточну ринкову кон’юнктуру. Однак ми не можемо ризикувати технічною безпекою. ОГТСУ дякує словацьким технічним спеціалістам за висловлені думки, але закон зобов’язує нас діяти суворо за українськими протоколами технічного обслуговування. Десятиліттями українські інженери доводили, що можуть забезпечити безпечну та надійну експлуатацію ГТС, застосовуючи наші стандарти, зокрема шляхом проведення планових та невідкладних ремонтів.

Український оператор ГТС визнає проблему, але ми також пропонуємо взаємовигідні варіанти рішення – використовувати набагато більшу інфраструктуру в точці з’єднання Вельке Капушани (200 млн куб. м/добу), що знаходиться поблизу точки з’єднання Будінце (42,5 млн куб. м/добу) на час ремонтних робіт. Це ідеальний існуючий маршрут, щоб уникнути переривання послуг для трейдерів, що не потребує додаткових фінансових чи технічних вкладень з боку Eustream. Для наших партнерів у Eustream доступні два варіанти, які повністю узгоджені з регламентами ЄС: 1) створення єдиної точки віртуального з’єднання шляхом об’єнання точок Будінце та Вельке Капушани; або 2) безкоштовно перенести замовлені потужності з точки Будінце на точку Вельке Капушани на період технічного обслуговування. Наша основна позиція полягає в тому, що замовники не повинні бути покарані та нести додаткові витрати за такі несподівані події. Поточний об’єм транзиту російського газу з України в Словаччину через точку Вельке Капушани становить близько 109 млн куб. м/добу, що означає, що той самий обсяг потенційно може бути імпортований в Україну шляхом віртуального реверсу (заміщення потоків). Віртуальний реверс по точці Вельке Капушани вже можливий з 1 березня 2020 року, згідно з діючою Угодою про взаємодію між операторами ГТС України та Словаччини. Ми очікуємо, що ризик перебоїв є мінімальним і може реалізуватися лише у випадку, якщо об’єм транзиту газу з Росії зменшиться нижче 27 млн куб. м/добу (розмір гарантованих потужностей зі Словаччини в Україну у точці Будінце). А зважаючи на обсяги, продані ПАТ “Газпром” на ВТП Словаччини з поставкою у третьому кварталі, – таке падіння транзиту до Словаччини є ще більш малоймовірним.

З нашої точки зору, пропозиція створити єдину віртуальну точку з’єднання на кордоні – це системне рішення, яке повністю узгоджується із енергетичним законодавством ЄС, мережевими кодексами та найкращими бізнес-практиками. Такі віртуальні точки нещодавно були створені на кордонах Польща-Україна та Угорщина-Україна. Ці країни також добровільно реалізували мережевий кодекс розподілу потужностей NC CAM в цих віртуальних точках і використовують механізм розподілу потужностей через аукціони з використанням платформ бронювання потужностей, що забезпечує більшу прозорість та гнучкість для замовників. Eustream все ще використовує спеціальний підхід «first-come-first-serve», який багато замовників критикують за непрозорість. Однак ми розуміємо, що виконання цих стандартних правил ЄС не є обов’язковим для Словаччини без відповідного рішення словацького енергетичного регулятора.

Запропонований підхід до вирішення питань із технічним обслуговуванням буде перевірений на кордоні з Польщею з 1 липня 2020 року, де створюється єдина віртуальна точка, що поєднує два фізичні трубопроводи. Оператори обох країн перенаправлять фізичні потоки без шкоди для комерційних потоків. Ми розглядаємо цей варіант як найбезпечніший та найшвидший для учасників ринку та операторів ГТС.

Станом на 22 червня не було досягнуто згоди з нашими колегами з Eustream щодо варіантів, запропонованих українським оператором ГТС. Тому ми були змушені офіційно повідомити всіх замовників про ремонтні роботи та обмеження транспортування через цей газопровід за 42 дні (як вимагається Додатком I до Регламенту 715/2009 про умови доступу до газотранспортних мереж). Ми повністю відкидаємо звинувачення у несвоєчасному інформуванні учасників ринку, оскільки ми відкладаємо роботи до 11 серпня, щоб надати замовникам достатньо часу для реагування. Однак ми все ще віримо в пошук інших варіантів, без зміни графіка ремонту.

Оператор ГТС України очікує в найближчі дні відповідних дозволів від українського регулятора щодо можливості безоплатної передачі заброньованих потужностей з точки Будінце на точку Вельке Капушани з українського боку. Ми сподіваємось, що Eustream та словацький регулятор знайдуть подібну можливість вирішити питання про створення єдиної віртуальної точки або про безкоштовну передачу заброньованих потужностей. Ми раді констатувати, що EFET вітає рішення, пропоновані ОГТСУ.

ОГТСУ прагне знайти рішення з Eustream для задоволення вимог ринку, але для нас безпека системи є головним пріоритетом. Ми відкриті для коментарів та пропозицій словацького регулятора, Секретаріату Енергетичного співтовариства, Генерального директорату з питань енергетики, ACER та ENTSO-G для діалогу та вирішення існуючої ситуації.